Čaj i mleko

Kako je došlo do toga da se u čaj dodaje mleko?

Iako se u Ujedinjenom Kraljevstvu čaj pije na nekoliko načina, dodatak mleka u čaj je nešto što se sprovodi u celoj državi. Iako postoje rasprave oko toga kada se treba dodati mleko u čaj, pre ili posle dodatka čaja u šolju, tačnog odgovora nema osim onog da se mleko mora dodati.

Kako je došlo do toga da se u čaj dodaje mleko? Samo ispijanje čaja počelo je u Britaniji davne 1660. godine, a zabeleženo je da je pet godina kasnije u Kini na čajanki sa carem, Holanđanin Žan Nihof probao čaj s mlekom.

Kinezi u Hong Kongu prave ‘hongkonški mlečni čaj’, jer se pravi sa mlekom i vodom, a ne samo s vodom u koju se doda malo mleka. I Indijci, koji takođe piju značajne količine čaja, su bili vekovima pod jakim britanskim uticajem, pa se postavlja pitanje da li je to kultura od koje su Britanci uzeli običaj ili je to običaj koji su Britanci tamo doneli? Tibetanci su koristili puter u svom čaju, i dan danas ga koriste, još od desetog veka.

Margarit de la Sablier, Francuskinju koja je tokom 17. veka bila poznata hostesa, se često spominje kao prva koja je započela taj običaj. Gospođa Sablier je imala naviku da doda hladno mleko u šolju pre dodatka vrućeg čaja. Iako je time postigla da je čaj značajno hladniji i da ga je lakše piti, ono što je ona želela jeste da joj šolje ne dobijaju pukotine zbog vrućine napitka.

Tags: No tags

Comments are closed.